Jadalne pamiątki z Turcji

06 styczeń 2016.

310
com_content.article
(11 razy zagłosowano, średnia ocena 3.91 na 5)
Jadalne pamiątki z Turcji3.91 out of 50 based on 11 voters.


Jeśli nie lubicie przywozić z wycieczek pamiątek w postaci bibelotów, magnesów czy pocztówek, koniecznie udajcie się na tureckie bazary, gdzie kupicie masę bardzo smacznych, typowo tureckich produktów, wprost idealnych na prezenty i pamiątki z podróży.

Turcja | Pyszne tureckie bakalie mogą być słodkim prezentem z podróży dla rodziny i przyjaciół
Turcja | Pyszne tureckie bakalie mogą być słodkim prezentem z podróży dla rodziny i przyjaciół (by manoftaste-de )

Lokum

Ten tradycyjny turecki przysmak, znany jest na całym świecie pod nazwą Turkish delight, lub jak w Polsce – rachatłukum. Lokum ma bardzo słodki owocowy smak i konsystencję galaretki. Sprzedawany jest na bazarach, w sklepach i lotniskach w formie niewielkich kostek, obsypanych cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Kupowane w ozdobnych pudełkach lub na wagę.

Woda różana

W kuchni tureckiej, często pojawia się woda różana jako składnik deserów, ciast czy słodkich przysmaków. Jeśli jesteście fanami różanych wypieków, jak chociażby pączków czy rogalików z różaną marmoladą, to koniecznie przywieźcie ze swojej podróży oryginalną wodę różaną. Produkt ten idealnie nada się do aromatyzowania mlecznych koktajli, budyniów, słodkich farszów i ciasta.

Chałwa

Kolejny sztandarowy produkt turecki o bardzo długiej tradycji. W Turcji kupić można zarówno klasyczne sezamowe chałwy jak i bardzo słodkie, wyrabiane z orzechów czy z grubych ziaren pszenicy. Wśród chałw smakowych najpopularniejsze są te z dodatkiem orzechów włoskich, pistacji lub kakao. Wszędzie oczywiście można dostać także chałwę sade, czyli bez dodatków. Nietypową odmianą chałwy, przypominającą nieco watę cukrową  jest pişmaniye, czyli chałwa wyrabiana z pszennej mąki i cukru.

Turcja | Pudełko Lokum to bardzo popularna pamiątka z Turcji
Turcja | Pudełko Lokum to bardzo popularna pamiątka z Turcji (by heyfajrul )

Herbata

Herbata to w Turcji napój narodowy, popijany o każdej porze dnia, zawsze gorąca i zawsze bardzo słodka. Turecka herbata uprawiana jest w rejonie basenu Morza Czerwonego, w okolicach Rize. Herbaty stąd pochodzące charakteryzują się mocnym smakiem i aromatem oraz głębokim, ciemnym kolorem. Jeśli zdecydujemy się na zakup herbaty, to oczywiście wybierzmy liściastą, nie w torebkach, gdyż ta niewiele ma wspólnego z prawdziwym tureckim çayem.

Bakalie

Na bazarach i targach stragany wprost uginają się od pysznych, słodkich bakalii. Wybór orzechów i suszonych owoców jest ogromny, a smak często zupełnie różni się od ich sklepowych odpowiedników, które dostać można w Polsce. Szczególnie na uwagę zasługują rodzynki sułtanki, z produkcji których Turcja słynie.

Turcja | Turecka chałwa nie ma sobie równych, warto zabrać choć kawałek ze sobą do Polski
Turcja | Turecka chałwa nie ma sobie równych, warto zabrać choć kawałek ze sobą do Polski (by accidentalhedonist )

Przyprawy

W kuchni tureckiej dominują pachnące zioła i przyprawy, które każdej potrawie nadają niezwykły smak i aromat. Przed powrotem do kraju warto odwiedzić targ i zaopatrzyć się w takie przyprawy jak chociażby laski cynamonu, anyż, curry, kardamon, kmin, pul biber czy inne ulubione zioła.

Tahini

Tahini to nic innego jak pasta lub też masło sezamowe, które przyrządza się poprzez ucieranie nasion sezamu. Ambitni mogą spróbować sami przygotować tahini w domu. Ci, którzy wolą skorzystać z gotowej pasty, koniecznie powinni przywieźć oryginalne tahini z Turcji. Takie masło będzie wspaniałym dodatkiem do warzyw lub zimnych przekąsek.

Kawa Arabica

Tradycja parzenia i picia kawy w Turcji sięga czasów Imperium Osmańskiego i do dziś pozostaje bardzo silna. Parzenie kawy w Turcji to prawdziwy rytuał, a kawa po turecku ma jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak i aromat. Aby w domu móc przyrządzić prawdziwą kawę po turecku koniecznie trzeba przywieźć ze sobą jedną z tamtejszych kaw ziarnistych oraz oryginalny tygielek do jej zaparzenia.

Turcja | Amatorzy dobrego cayu powinni zaopatrzyć się w paczuszkę tureckiej herbaty
Turcja | Amatorzy dobrego cayu powinni zaopatrzyć się w paczuszkę tureckiej herbaty (by mawel )

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information