Figi

09 wrzesień 2014.

193
com_content.article
(17 razy zagłosowano, średnia ocena 4.41 na 5)
Figi4.41 out of 50 based on 17 voters.


Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. To tam, ze względu na swoje wartości odżywcze, figi już od dawna stanowią ważną część diety. Już starożytni atleci, uczestnicy Igrzysk Olimpijskich, sięgali po te słodkie owoce podczas przygotowań do zawodów.

Turcja | Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego
Turcja | Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego (by neil2580 )

Świeże figi

Drzewa figowe mogą osiągać wysokość do 15 metrów. Ciekawostkę stanowi fakt, że jadalne owoce pochodzą tylko z drzewek żeńskich!

Dojrzały owoc figowca ma gruszkowaty kształt i może być spożywany zarówno na surowo, jak i po obróbce. Na surowo najczęściej jadane są figi odmiany o ciemnofioletowym kolorze.

Świeże figi zawierają cukry proste: fruktozę i glukozę, a także polisacharydy: pektyny i celulozę. Ponadto są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Świeże figi to także źródło karotenu i soli mineralnych.

Tam, gdzie figi rosną naturalnie na porządku dziennym jest spożywanie ich na surowo. Coraz częściej także w polskich sklepach spotkać możemy świeże figi.

Suszone figi

Suszone figi to naturalny suplement diety, zapewniający mocne kości i zdrowe serce. Owoce te bogate są przede wszystkim w wapń – mówi się nawet, że wzmacniają kości tak jak szklanka mleka. Zawarta w nich duża ilość błonnika efektywnie poprawi perystaltykę jelit.

Turcja | Figi na targu w Stambule
Turcja | Figi na targu w Stambule (by reblf )

Zdrowie

Figi mają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny. Warto spożywać je w stanie osłabienia i ogólnej apatii.

Figi są lekkostrawne, a ich spożywanie może znacząco obniżyć poziom cholesterolu we krwi. To wszystko dzięki zawartym w nich fitosterolom.

Figi mają także działanie przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i pomagają leczyć wrzody żołądka. Efektywnie odtruwają i odkwaszają organizm. Zawierają mało fosforu.

Świadectwem odpowiedniej wilgotności i miękkości fig jest wytrącający się cukier tworzący biały nalot na owocach.

Turcja | Suszone figi
Turcja | Suszone figi (by jholtaway )

Tabela kaloryczna (w 100g):

  • 249 kcal
  • Białko 3,3g
  • Tłuszcz 0,93g
  • Węglowodany 64g
  • Błonnik 9,8g
  • Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

  • Wapń, Ca    162mg
  • Żelazo, Fe    2mg
  • Magnez, Mg    68mg
  • Fosfor, P    67mg
  • Potas, K    680mg
  • Sód, Na    10mg
  • Cynk, Zn    0,55mg
  • Miedź, Cu    0,29mg
  • Mangan, Mn    0,51mg
  • Selen  0,6 mcg

źródło: www.ile-kalorii.pl

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information