Herbata turecka

30 grudzień 2016.

278
com_content.article
(17 razy zagłosowano, średnia ocena 4.35 na 5)
Herbata turecka4.35 out of 50 based on 17 voters.


Herbata to bez wątpienia narodowy napój Turków. Pita jest o każdej porze dnia, bez względu na godzinę, miejsce czy temperaturę… Turcja jest drugim krajem na świecie pod względem ilości pitej herbaty.

Turcja | Herbata w tradycyjnej tureckiej szklaneczce
Turcja | Herbata w tradycyjnej tureckiej szklaneczce (by pricey )

Łyk gorącej herbaty

Spacerujemy po mieście, odczuwalna temperatura – 40 stopni Celsjusza, pot leje się z nas strumieniami, marzymy tylko o lodzie lub zimnym napoju z lodówki. Co natomiast widzimy idąc wzdłuż uliczek? Turków siedzących przed sklepami popijających gorącą herbatę!

Co wyróżnia herbatę turecką od tej, którą pijemy na co dzień? Otóż herbata turecka jest bardzo mocna i bardzo słodka, a jej przygotowanie zajmuje średnio dwadzieścia minut.

Herbata turecka pochodzi z rejonu Rize w północno-wschodniej Turcji, w pobliżu Morza Czarnego. W odróżnieniu od herbaty chińskiej czy indyjskiej ma inny, specyficzny smak i aromat. Również krzaki wyglądają inaczej: pnie są grube, a gałązek jest niewiele.

Czego potrzebujemy do zaparzenia herbaty?

Aby zaparzyć herbatę turecką należy mieć nie tylko herbatę, ale też zaparzacz i… czas.

Typowy turecki zaparzacz jest to podwójny czajnik, może mieć różny kształt i zdobienia. W Polsce kupimy go za około 100 zł. Szklaneczki natomiast kształtem przypominają tulipany. W Turcji zapłacimy za nie około 2 liry, w Polsce natomiast około 30 zł. Dodatkowymi rzeczami, które z pewnością uatrakcyjnią podanie herbaty są: charakterystyczna taca i cukiernica.

Turcja | Zestaw do parzenia herbaty po turecku
Turcja | Zestaw do parzenia herbaty po turecku (by irisphotos )

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?

Do górnej części czajnika (imbryk) wsypujemy herbatę (z 1 łyżeczki wychodzą 3 małe szklaneczki). Do dolnej części wlewamy wodę i gotujemy. Po zagotowaniu, wlewamy wodę do imbryka i umieszczamy na dolnej części czajnika, który wcześniej ponownie uzupełniamy wodą i ponownie podgrzewamy. Herbatę zaparzamy przez około 10-15 minut. Po tym czasie wlewamy ją do szklaneczek – około 1/3 objętości. Resztę uzupełniamy gorącą wodą.

Zakup herbaty

Na tureckich półkach sklepowych dostępnych jest wiele rodzajów herbat. Najpopularniejszą marką jest Caykur. Spoglądając na półki zauważymy, że zdecydowanie najwięcej jest herbat sypanych, pakowanych po 1 kg. Turcy wszak piją tak duże ilości herbaty, że mniejszych  opakowań zwyczajnie nie opłaca się im kupować. Koszt 1 kg herbaty to około 13 lir, 0,5 kg kosztuje około 8 lir.

Wybierając dla siebie herbatę, zdecydujmy się na zakup dużego opakowania. Z pewnością nam posmakuje. Dla najbliższych możemy kupić herbatę w metalowej puszcze.

A co jeśli herbata się skończy? Możemy ją zamówić przez Internet. Koszt 1 kg to zwykle około 30 zł plus koszty przesyłki.

Turcja | Turecka herbata powinna być zawsze sypana
Turcja | Tradycyjna turecka herbata powinna być zawsze sypana (by irisphotos )

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information