Kumpir

29 styczeń 2016.

117
com_content.article
(18 razy zagłosowano, średnia ocena 4.17 na 5)
Kumpir4.17 out of 50 based on 18 voters.


Kumpir to bardzo popularny rodzaj tureckiego fast foodu. Jego podstawowym składnikiem jest... duży ziemniak.

Turcja | Apetyczny kumpir
Turcja | Apetyczny kumpir (by carinny )

Ziemniak jest zawijany w folię aluminiową i pieczony w specjalnym piecu. Po upieczeniu jest przekrajany na pół, a do jego wnętrza dodaje się masło, sól oraz ser żółty kaşar (miękki ser z mleka owczego). Ziemniak jest pieczony i podawany w „mundurku”.

Do wersji podstawowej kumpira, z masłem i serem, można zamówić rozmaite dodatki. Liczba i rodzaje dodatków nie zmieniają zwykle ceny kumpira. Najczęściej spotykanymi dodatkami są: keczup, majonez, kukurydza, groszek, oliwki, pieczarki, plasterki kiełbasy, marchewka, marynowane ogórki i „sałatka rosyjska” (sałatka z pokrojonych w kostkę ziemniaków i warzyw, a także mięsa, w majonezie). Oprócz keczupu lub majonezu można zwykle wybrać także różnego rodzaju sosy.

Turcja | Kumpir doskonale komponuje się z wieloma dodatkami
Turcja | Kumpir doskonale komponuje się z wieloma dodatkami (by cristic )

Najsłynniejsze miejsce, gdzie podaje się kumpiry, to okolice przystani Ortaköy w Stambule.

Pieczone ziemniaki są tam przygotowywane zarówno w restauracjach, jak i w barach na zewnątrz, których sprzedawcy przekrzykują się w nawoływaniu klientów i zachwalaniu swoich kumpirów. Tam też można wybierać spośród najbogatszej oferty dodatków.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information