Ryby i owoce morza

23 marzec 2015.

116
com_content.article
(2 razy zagłosowano, średnia ocena 3.50 na 5)
Ryby i owoce morza3.50 out of 50 based on 2 voters.


Na wybrzeżach Turcji (oblewanej przez aż 4 morza!) można liczyć na bogactwo świeżych ryb oraz innych nadmorskich specjałów, takich jak małże bądź smażone kałamarnice.

Turcja | Midye dolma – surowe mule faszerowane
Turcja | Midye dolma – surowe mule faszerowane (by wigfur )

Ryby w różnych postaciach

Do najczęściej jadanych ryb należą w Turcji malutkie rybki hamsi (czyli anchovy, sardele), występujące zarówno w basenie Morza Śródziemnego, jak i Czarnego. Popularnymi gatunkami są także: makrela (tur. uskumru), podobna do makreli – pelamida (palamut), trachurus (istavrit), labraks (levrek) i sardynka (sardalya). W środkowej Anatolii najczęściej jada się rzeczne pstrągi (alabalık).

Dania rybne mogą być grillowane, smażone, wędzone lub pieczone. Popularnym i prostym daniem rybnym jest balik ekmek (balık ekmek), czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą. W Stambule, w dzielnicy Eminönü, przygotowuje się je na rozkołysanych łodziach. Do potrawy tej często podaje się do picia turşu suyu (napój z marynowanych warzyw).

Blisko brzegów morskich bądź w okolicach Cieśniny Bosfor znajduje się bardzo wiele restauracji rybnych. W karcie dań można tam znaleźć m.in. balık iskender (rybną wersję Iskender kebabu), rybę faszerowaną (balık dolma), kotleciki rybne, pazıda levrek (labraks zapiekany w liściach buraka), pilaki (rybę pieczoną z warzywami) czy też zupę rybną. W Regionie Morza Czarnego często podaje się smażone ryby, obtaczane w mące kukurydzianej. W wielu miejscach spotyka się ponadto ryby zapiekane w cieście.

Turcja | Hamsi (malutkie rybki) na tureckim targu
Turcja | Hamsi (malutkie rybki) na tureckim targu (by kmcfaddenh )

Owoce morza

Do najpopularniejszych owoców morza spożywanych w Turcji należą mule (midye). W wielu miejscach sprzedawane są surowe mule faszerowane (midye dolma). Małże te nadziewane są ryżem, smażoną cebulą i doprawiane na różny sposób: oprócz pieprzu, także miętą, cynamonem, a nawet orzechami. Przed jedzeniem midye skrapia się sokiem z cytryny. Podaje się je w muszlach, a spożywa bez użycia sztućców (jedynie za pomocą muszli).

Popularne są również smażone małże, czyli midye tava. Przed przygotowaniem małże trzeba wyjąć z muszli, oczyścić i wysuszyć, a następnie obtoczyć w mące i jajku. Usmażone midye podaje się często w formie szaszłyków.

Turcja | Balık ekmek, czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą
Turcja | Balik ekmek, czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą (by gtzi )

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information