Borek (börek)

24 styczeń 2012.

113
com_content.article
(19 razy zagłosowano, średnia ocena 4.26 na 5)
Borek (börek)4.26 out of 50 based on 19 voters.


Borek (börek) to rodzaj dania przygotowywanego z przekładanych nadzieniem placków yufka – cienkiego ciasta z mąki, wody i soli – podobnych do lawasza czy podpłomyka. Börek w różnych formach spotykany jest w Azji Mniejszej, krajach arabskich, na Kaukazie, w Izraelu, Grecji i na Bałkanach. W Turcji jest to bardzo popularna przekąska, występująca w różnych rodzajach i z rozmaitym nadzieniem.

Turcja | Popularne tureckie danie börek przybierać może różne formy
Turcja | Popularne tureckie danie börek przybierać może różne formy (by avlxyz )

Ciasto i farsz

Ciasto na börek musi być cieniutkie, niemal przezroczyste. Placek składa się z wielu warstw yufki, a pomiędzy nimi znajduje się farsz. Do najczęściej spotykanych farszów należą: biały ser, często z natką pietruszki, ziemniaki, szpinak oraz mielone mięso.

Różne rodzaje dania typu börek

Najprostszą i zarazem jedną z najpopularniejszych form dania jest su böreği („börek wodny”), pieczony na dużej blasze lub patelni. Wygląda on jak duży naleśnik.

Równie popularnym typem placka jak su böreği jest sigara böreği. Zgodnie z nazwą, ciasto wraz z nadzieniem zwija się w długą, cienką roladkę tak, że przypomina kształtem cygaro.

Gül böreği („różany börek”), znany też jako yuvarlak böreği („okrągły börek”), jest niewielki, zwinięty w spiralę i bardziej pikantny niż inne rodzaje placka.

Turcja | A tak wygląda sigara böreği
Turcja | A tak wygląda sigara böreği (by cmoi )

Talaş böreği natomiast ma kształt kwadratu i jest nadziewany pokrojoną w kostkę jagnięciną oraz zielonym groszkiem. Placek ten powinien być chrupiący.

W różnych regionach Turcji börek może mieć rozmaite warianty. W okolicach Konyi, Eskişehir czy Polatlı popularny jest çiğ börek, czyli „surowy börek”. Ma on kształt półkola. Jest nadziewany surowym mięsem mielonym, a następnie smażony na oleju. Ten typ börek pochodzi z kuchni tatarskiej.

Tradycyjnym daniem Żydów stambulskich był z kolei paçanga böreği, nadziewany pasturmą (suszoną wołowiną), serem żółtym i zieloną papryką.

Turcja | Apetyczny çiğ börek
Turcja | Apetyczny çiğ börek (by e-basak )

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information