Podobnie jak w Polsce, także w Turcji obiad często składa się z dwóch dań, z których pierwszym jest zupa (tur. çorba). Niegdyś zupa była również podstawą tureckiego śniadania.

Turcja | Turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi

Turcja | Turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi (Lentil Soup by Jun Seita na licencji CC BY 2.0)

W kuchni tureckiej dominują zupy gęste. Podaje się je z chlebem. Niektóre z nich znamy także w wersji polskiej: np. zupę pomidorową (domates çorbası lub jej wariant z makaronem – şehriye çorbası) czy też zupę grzybową (kremalı mantar çorbası). Inne zupy z kolei są u nas dostępne jedynie w tureckich restauracjach, a niektóre wręcz niespotykane.

Zupa z soczewicy (mercimek çorbası)

Jej dwa warianty: z zielonej (yeşil mercimek) oraz z czerwonej soczewicy (kırmızı mercimek) to jedne z najpowszechniej spotykanych zup tureckich. Mają one bardzo wysokie wartości odżywcze.

Zupa z soczewicy jest podawana na gorąco, z chlebem oraz kawałkiem cytryny (po podaniu doprawiamy zupę sokiem).

Ezogelin

Jest to wzbogacony wariant zupy z soczewicy. Przygotowuje się ją z czerwonej soczewicy, pomidorów, ryżu i kaszy bulgur. Do składników zupy należą również oliwa z oliwek, cebula, czosnek, masło oraz przyprawy: papryka, pieprz, sól, często też mięta. Podobnie jak zupę z soczewicy, zupę Ezogelin przed zjedzeniem doprawia się sokiem z cytryny.

Yayla çorbası

Jest to zupa przygotowywana na bazie jogurtu, podawana z ryżem i przyprawiana miętą.

Turcja | Turecka zupa na bazie jogurtu

Turcja | Turecka zupa na bazie jogurtu (mmmm, turkey soup! by Betsssssy na licencji CC BY 2.0)

Balık çorbası (zupa rybna)

Może być przygotowywana z różnych ryb: do najpopularniejszych należą rybki hamsi – tureckie anchovy. Po wyjęciu ości i umyciu, ryby gotuje się i dodaje do przygotowanej wcześniej zupy z marchwi, ryżu i ziemniaków. Do zupy dodaje się śmietankę, cebulę, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Tarhana çorbası

Jest to specyficzna zupa, przygotowywana ze zgniecionej pszenicy lub mąki pszennej, jogurtu oraz suszonych owoców. Zupę przygotowuje się bardzo długo, ponieważ składniki zmieszane razem muszą najpierw sfermentować, następnie zostać osuszone, i dopiero wtedy można zacząć gotować z nich zupę.

İşkembe çorbası

Jest to zupa znana również na Bałkanach, w Rumunii i Grecji. Podobna zupa przygotowywana jest także w Czechach i na Słowacji. Jej głównym składnikiem jest fragment krowiego żołądka. Zupę doprawia się często papryką, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Oprócz wymienionych zup, Turcy gotują różnego rodzaju zupy warzywne, np. zupę szpinakową.

 

Zainteresują Cię również

Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Alkohol w Egipcie Alkohol w Egipcie
Egipt to kraj konserwatywny pod względem spożywania alkoholu. Wybierając się na wycieczkę do do tego kraju, trzeba...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...
Wiedeń – słodki zawrót głowy Wiedeń – słodki zawrót głowy
Najpiękniejsze zabytki secesji, eleganckie cukiernie i kawiarnie, walce Straussa, Mozart i cesarzowa Sissi – to...