Zupy tureckie

04 marzec 2015.

118
com_content.article
(7 razy zagłosowano, średnia ocena 4.43 na 5)
Zupy tureckie4.43 out of 50 based on 7 voters.


Podobnie jak w Polsce, także w Turcji obiad często składa się z dwóch dań, z których pierwszym jest zupa (tur. çorba). Niegdyś zupa była również podstawą tureckiego śniadania.

Turcja | Turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi
Turcja | Turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi (by jseita )

W kuchni tureckiej dominują zupy gęste. Podaje się je z chlebem. Niektóre z nich znamy także w wersji polskiej: np. zupę pomidorową (domates çorbası lub jej wariant z makaronem – şehriye çorbası) czy też zupę grzybową (kremalı mantar çorbası). Inne zupy z kolei są u nas dostępne jedynie w tureckich restauracjach, a niektóre wręcz niespotykane.

Zupa z soczewicy (mercimek çorbası)

Jej dwa warianty: z zielonej (yeşil mercimek) oraz z czerwonej soczewicy (kırmızı mercimek) to jedne z najpowszechniej spotykanych zup tureckich. Mają one bardzo wysokie wartości odżywcze.

Zupa z soczewicy jest podawana na gorąco, z chlebem oraz kawałkiem cytryny (po podaniu doprawiamy zupę sokiem).

Ezogelin

Jest to wzbogacony wariant zupy z soczewicy. Przygotowuje się ją z czerwonej soczewicy, pomidorów, ryżu i kaszy bulgur. Do składników zupy należą również oliwa z oliwek, cebula, czosnek, masło oraz przyprawy: papryka, pieprz, sól, często też mięta. Podobnie jak zupę z soczewicy, zupę Ezogelin przed zjedzeniem doprawia się sokiem z cytryny.

Yayla çorbası

Jest to zupa przygotowywana na bazie jogurtu, podawana z ryżem i przyprawiana miętą.

Turcja | Turecka zupa na bazie jogurtu
Turcja | Turecka zupa na bazie jogurtu (by globaltrotters )

Balık çorbası (zupa rybna)

Może być przygotowywana z różnych ryb: do najpopularniejszych należą rybki hamsi – tureckie anchovy. Po wyjęciu ości i umyciu, ryby gotuje się i dodaje do przygotowanej wcześniej zupy z marchwi, ryżu i ziemniaków. Do zupy dodaje się śmietankę, cebulę, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Tarhana çorbası

Jest to specyficzna zupa, przygotowywana ze zgniecionej pszenicy lub mąki pszennej, jogurtu oraz suszonych owoców. Zupę przygotowuje się bardzo długo, ponieważ składniki zmieszane razem muszą najpierw sfermentować, następnie zostać osuszone, i dopiero wtedy można zacząć gotować z nich zupę.

İşkembe çorbası

Jest to zupa znana również na Bałkanach, w Rumunii i Grecji. Podobna zupa przygotowywana jest także w Czechach i na Słowacji. Jej głównym składnikiem jest fragment krowiego żołądka. Zupę doprawia się często papryką, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Oprócz wymienionych zup, Turcy gotują różnego rodzaju zupy warzywne, np. zupę szpinakową.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information