Kebab to ogólna nazwa różnorodnych dań mięsnych. Kebab pochodzi z Persji, ale szybko został rozpowszechniony w krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji.
Turcja | Kebabowe wariacje zdecydowanie nie kończą się na znanym nam najlepiej döner kebabie (kebap sandwich by John Walker na licencji CC BY-ND 2.0)
Choć zwykle kojarzymy słowo „kebab” z döner kebabem podawanym w bułce, w języku tureckim wyraz ten określa różne rodzaje grillowanego lub mielonego mięsa, podawanego z różnymi dodatkami. W Turcji znajdziemy bardzo wiele typów kebabu, ale niektóre z nich są bardziej popularne niż inne.
Adana kebab
Jego nazwa pochodzi od tureckiego miasta Adana. Jest to danie grillowane, podawane na talerzu. Kebab ten powinien być przyrządzony z mięsa baraniego. Zwierzęta przeznaczone na mięso są wypasane na anatolijskich wyżynach, posiadających swoistą, naturalną florę.
Do mięsa dodaje się sporo przypraw, tak więc Adana kebab jest daniem raczej ostrym. Podawany jest z grillowanymi pomidorami, sałatką, cebulą oraz ezme (ostrą sałatką z pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw). Jako dodatek do dania zazwyczaj serwuje się bulgur (turecką kaszę).
Urfa kebab
Nazwa dania pochodzi od miasta w południowo-wschodniej Turcji. Jest ono przygotowywane podobnie jak Adana kebab, ale nie jest ostre.
Turcja | Adana kebab (Adana Kebap at Öz Urfa by Christopher Bulle na licencji CC BY 2.0)
Döner kebab
Jeden z najpopularniejszych rodzajów kebabu. Może być przyrządzany z baraniny, wołowiny lub kurczaka. Mięso na kebab jest pieczone na obrotowym rożnie. W trakcie pieczenia odpowiednia ilość mięsa jest cięta i w postaci cienkich skrawków trafia do chleba lub na talerz. Döner w chlebku oprócz mięsa zawiera zazwyczaj pomidory, marynowane ogórki, sałatkę. Danie na talerzu może być podawane z ryżem lub frytkami, pomidorami i papryką.
Iskender kebab
To bardzo popularne danie pochodzące z Bursy. Jego głównym składnikiem jest cięte mięso, takie jak do dönera, ale powinno być ono dodatkowo podawane z masłem i sosem pomidorowym. Pod mięsem powinny znajdować się nasączone olejem kawałki chleba, a obok – jogurt. Danie może być podawane również z zieloną ostrą papryką.
Turcja | Iskender kebab (Iskender Kebab by Serdar Gurbuz Photography na licencji CC BY-ND 2.0)
Ali nazik
Charakterystyczny smak nadaje temu daniu bakłażan. Powinien on być upieczony w żarze, a następnie, kiedy jest gorący, zmieszany z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Mieszanka ta tworzy swego rodzaju purée, do którego dodaje się zmielone, usmażone na oleju mięso jagnięce lub wołowe. Przed podaniem danie powinno być skropione roztopionym, przyprawionym papryką masłem.
Beyti
Jest to mielone mięso jagnięce lub wołowe, podawane w chlebie lawasz, razem z jogurtem, ryżem, papryką i pomidorami.
Turcja | Ali nazik (nazik by elif ayse na licencji CC BY 2.0)
Şiş kebab
Jest to mięso jagnięce, wołowe lub drobiowe pokrojone w kawałki i pieczone w postaci szaszłyków, razem z papryką, pomidorami i bakłażanem. Jest podawane na talerzu bądź z drewnianym patyczkiem w środku (tak jak szaszłyki).
Dürüm
Mięso przygotowywane jest w formie szaszłyków tak jak şiş kebab, a następnie zdejmowane z patyczków i wkładane na rozłożony chleb lawasz. Następnie dodaje się do mięsa inne składniki (sałatka, cebula, pomidory) i wszystko razem zawija się w lawasz. Są też inne warianty tego dania, np. zawinięty w lawasz kebab Adana lub Urfa.
Turcja | Şiş kebab (kuskus / Palestine & Şiş Kebabı / Turkey by [puamelia] na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również