Zioła i przyprawy w Turcji

03 sierpień 2015.

272
com_content.article
(9 razy zagłosowano, średnia ocena 4.11 na 5)
Zioła i przyprawy w Turcji4.11 out of 50 based on 9 voters.


Kuchnię turecką charakteryzuje intensywny smak i aromat. Do przygotowania potraw używa się zwykle wielu przypraw i ziół. Część z nich ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w lecznictwie.

Turcja | Cynamon
Turcja | Cynamon (by cinnamonvogue )

Cynamon

Podstawowym składnikiem niemal wszystkich tureckich deserów jest cynamon. Dodaje się go również do potraw mięsnych, np. dolma.

Pul biber

Jedną z podstawowych przypraw w kuchni tureckiej jest papryka pul biber. Ma lekko słony smak i jest bardzo aromatyczna.

Pieprz

Turecka kuchnia nie może się obejść również bez pieprzu. Dodawany jest niemal do wszystkiego. Można go też dostać na każdym tureckim bazarze, zarówno na wagę jak i pakowany próżniowo.

Natka pietruszki

Każdy z nas zna dobrodziejstwa natki pietruszki. Turcy dodają ją do sałatek, dań mięsnych, a także jako ozdoba. Warto wiedzieć, że ma właściwości moczopędne.

Kminek

W żadnym tureckim domu nie może zabraknąć kminku! Używany jest on do potraw mięsnych, a także ryżu.

Posiada również właściwości przeciwskurczowe oraz bakteriobójcze. Kminek odświeża również oddech.

Turcja | Liście mięty
Turcja | Liście mięty (by edsel_ )

Tymianek

Tymianek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Stosowana jest najczęściej do tłustych potraw, np do: kiełbas, pieczonych ziemniaków czy smażonych jaj. Tymianek charakteryzuje bardzo silny aromat.

Zioło stosowane jest również w lecznictwie. Zwalcza grypę, anginę, a także bóle gardła.

Mięta

Jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie jest mięta. Turcy dodają ją do sałatek, deserów oraz potraw mięsnych. Ma właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze oraz przeciwwymiotne. Działa również uspokajająco.

Czarnuszka

Czarnuszkę używa się głównie do posypywania pieczywa. Nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się ją do potraw zamiast kminku, np. do dipów.

Turcja | Świeży tymianek
Turcja | Świeży tymianek (by cookbookman )

Curry

Curry znane jest z kuchni indyjskiej, ale stosowane jest też również w Turcji. Jest doskonałym składnikiem do marynat i sosów barbecie.

Anyż

Kolejną przyprawą dodawaną do ciast, kompotów i deserów jest anyż. Charakteryzuje go miły zapach.

Anyż posiada również zastosowanie w lecznictwie. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij EU Cookie Directive Module Information